Çelik Halat Sapan, ağır yükleri kaldırmak, kaldırmak, sabitlemek ve çekmek için kullanılan sistemlerdir. Çelik halattan yapılmıştır. Çelik halat, güç, esneklik ve bükülme gerilimlerinin üstesinden gelme yeteneği sağlar. 

 

Bu, çelik veya fiber öz etrafına sarmal bir modelde tek tek tellerden oluşturan, çok sayıda çelik telden oluşan tasarımı sayesinde mümkündür. 

 



ÇELİK HALAT SAPAN KULLANIM ALANLARI 

Zorlu koşullarda yük kaldırmanın gerekli olduğu inşaat, otomotiv, petrol ve gaz ve genel imalat endüstrilerinde yaygın olarak kullanılırlar.  Polyester kayışlar gibi farklı kombinasyonlarda yükün şekline uyum sağlama yeteneği sunabilmektedir. 
Düşük sıcaklıklı ağların ve yuvarlak halkaların aksine, bu cihazlar sıcak malzemeleri işleyebilir, bu nedenle çelik fabrikalarında ve demirhanelerde yaygın olarak kullanılırlar. 

Kayışlarda kullanılan halat Bağımsız Tel Halat Çekirdeği (IWRC) veya kendir çekirdeğinden yapılmıştır. Kenevirden yapılan tel kumaşlar genellikle daha esnektir ancak çevresel zararlara karşı daha az dayanıklıdır. Öte yandan tel damarlı versiyonları ise daha yüksek mukavemete ve daha yüksek ısı direncine sahiptir. Tel bezlerin oranı da 5:1'dir. Bu, kayışın kopma mukavemetinin nominal çalışma yükünün beş katı olduğu anlamına gelir. Hattın nominal çalışma yükü sınırı kesinlikle aşılmamalıdır. 

Bu kaldıraçlar, çoğunlukla 6x19 ve 6x36 olmak üzere birçok farklı formülasyonda üretilmektedir. Örneğin 6x19 çelik halat 6 damar ve her damar başına 19 toron bulunur. Diğer tüm halat özellikleri gibi her konfigürasyon da farklı avantajlar sunar ve belirli kaldırma uygulamaları için daha uygundur. 

Halat yapısı ve diğer özellikler, çeşitli kaldırma uygulamalarında halat performansını ve hizmet ömrünü etkileyebilir. 

ÇELİK HALAT SAPAN PERFORMANSA ETKİSİ 

Aşınmaya karşı direnç 
Dayanıklılık 
Esneklik 
Yorulma dayanıklılığı 
Korozyon direnci 
Yuvarlanma direnci içerir. Halatın yapısını bilmek, bir sonraki kaldırma işinizde hangi tür halatı kullanacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır.



ÇELİK HALAT SAPAN KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Halatın taşıma kapasitesi, halatta kullanılan telin ve halatı oluşturan diğer parçaların kopma kuvvetine bağlıdır. Bu faktörler şunları içerir: 

  • Asılı ipin adet sayısı
  • Bağlantı türü 
  • Kayış gövdesinin büküldüğü çap; yük kaldırma açısı 
  • Bu elbise halkasının takıldığı iğnenin veya kancanın çapı 
  • Kaldırma kayışının nominal kapasitesi, kullanılan bağlantı yöntemine göre değişir. 
  • Kayışın dönmesine izin verilirse elle sıkılan göz kayışı açılabilir. Halata asla aniden yüklenmemelidir. (Tel halatın nominal yük kapasitesi ani kuvvet uygulanmasıyla kolayca aşılabilir, bu durum kaldırma halatına zarar verebilir. Yük aniden serbest bırakıldığında da halat hasar görebilir.)
  • Halat çerçevesini kaldırılan yükün keskin kenarlarından veya köşelerinden korumak için köşe koruyucuları kullanılmalıdır. Süspansiyon çerçevesine zarar veren keskin kıvrımlar kabloya zarar verebilir ve gücünü azaltabilir.
  • Kaldırma işlemi köşede belirtilen kapasiteye göre yapılmalıdır. Kaldırmanın güvenli olduğundan emin olmak için kullanmadan önce tel askıyı görsel olarak incelemek gerekir. 
  • Kaldırma kayışı hasar görmüşse ve kullanımı güvenli değilse, kemer halkalarını kestiğinizden ve kemer gövdesini attığınızdan emin olun.