Standartlara uygun polyester sapanlar en fazla üç ayda bir denetçiler tarafından kontrol edilmektedir. Ancak özellikle ağır kullanım, artan aşınma, korozyon ve aşırı ısınma  veya operasyonel kullanım sırasında hasar riski varsa düzenli aralıklarla görsel kontroller yapılmalıdır. 

Görsel inceleme sırasında şüpheler ortaya çıkarsa polyester sapanlar devre dışı bırakılmalıdır. Sapanların uzun süreli ve güvenli kullanımını tehlikeye sokan kusur ve hasar; Yüzey aşınmaları, boyuna ve kesitler, aşınmalar, ağ kayıpları ve budaklar dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır. 

Polyester sapan kullanımıyla ilgili önemli uyarılar; 

Yükün kütlesinin ve ağırlık merkezinin belirlenmesi gerekmektedir. Vinç operatörü kaldırılacak yükün ağırlığını bilmelidir.Seçim, emniyet kemerinin ağırlık tablosu dikkate alınarak  yapılmalıdır. Vinç kancası ağırlık merkezine dik olmalıdır. Yük uygun şekilde takılmalıdır. Polyester Sapanla yük kaldırırken tehlike bölgesi dediğimiz çevredeki yerlerden çıkmak gerekir. Yükü taşıyan operatör ile iletişim kurulmalı ve transfer sahasında çalışmayan kişilere haber verilmelidir.

1) Yük başka yerde engellendi mi? 
2) Yük dengeli mi? 
3) Sapanlar yükü eşit şekilde kaldırıyor mu? 

 

Polyester Sapan 



Lütfen bu maddelere dikkat edin. 
Dengesiz ve yüzen yükler dikey konumda bağlanmalıdır. Yükün indirilmesi ve kaldırılması operatörün kolayca erişebileceği bir yerde olmalıdır.Kaldırma veya indirme sırasında yükün altında durmayın. Asla bir yükü kaldırma askısı üzerinde hareket ettirmeyin. Kaldırma kayışı kaldırılmış durumdayken bir yükü asla  uzun süre ayakta bırakmayın. Kayışları engebeli arazide sürüklemeyin. Keskin kenarlı ve pürüzlü yüzeyli yükler için askıya zarar verebilecek alanları koruyun (koruyucu askı kılıfı kullanın). Döngüleri kesin. Taşlama, zımparalama veya kaynak yaparken kıvılcım ve sıçramalardan uzak durun. Kaldırma sırasında, kaldırma kayışlarını güvenli veya ters konumda yüke maruz bırakmayın.

Bez sapanların temizliği

Kullanımdan sonra askılar temiz su ile ve kimyasal katkı maddesi olmadan temizlenmelidir. Islak eşarplar bir yere asılmalı ve havayla kurutulmalıdır.

Polyester Sapanların saklanması

Hasarlı kayışları saklamayın. Kullanıma yönelik sapanları temiz, kuru ve iyi havalandırılmış alanlarda saklayın.