Çelik halatlar teller, damarlar ve bir özden oluşmaktadır. Ana elemanı çelik teldir.

VİNÇ HALATLARI

Genellikle önerilen diziler 6x36 6x19 18x7 35x7'dir. Serbest yüklerin kaldırılması ve indirilmesinde 18x7 ve 35x7 dönmeyen halatlar, gemi veya kum vinçlerinde ise 6x36 Warrington Seale halatlar kullanılmaktadır. Yük halatlarının aşınma direnci ve darbe dayanımına karşı bileşimde siyah (galvanizsiz) halatlar da kullanılabilir. Gemi güverte vinçleri için 6x36 WS fiber çekirdek ve galvanizli halatların performansı iyidir.



TELESİYEJ HALATLARI
Kompozit 6x7 ve 6x19 Conta çeşitleri tel ve halat olarak aynı paketleme yönüne sahip düz veya polipropilen özlü yassı halatlardır. Fiber çekirdekli, galvanizli veya siyah telden yapılabilir. Yağmura maruz kaldığı için galvanizli halatların kullanılması tavsiye edilir.

DENİZCİLİK HALATLARI
Yaygın olarak kullanılan deniz halatları çelik veya fiber özlü 6x19 Seale, 6x19 Filler, 6x19 Standat, 6x36 Warrington Seale'dir.

MADENCİLİK HALATLARI
Ağır maden halatları için kopma yükü, aşınma direnci, eğilme mukavemeti, darbe dayanımı ve korozyon direnci çok önemlidir, paralel teller ve çelik özlü alaşımlar avantajlıdır. Esneklik veya kuvvetin eşit derecede önemli olduğu düşünülüyorsa 8 demetli halatlar kullanılabilir.

ASANSÖR HALATLARI
Ana kaldırma halatı konfigürasyonları 8x19 Seale, 8x19 Warrington veya 8x19 filler'dır. Bu halatlar esnek olup kalın dış tellere ve iyi aşınma direncine sahiptir. İnsan taşımakta kullanılan asansör halatlarında güvenlik faktörü en az 12 olan halatların seçilmesi tavsiye edilir.

BALIKÇILIK HALATLARI
Olta olarak genellikle polipropilen çekirdekli 6x19 Seale, 6x26 Warrington Seale, 6x7 Standart ve 6x26 Standart bileşimli halatlar kullanılır.

PLASTİK ÖZ HALATLAR
Halatın çelik çekirdeğinin plastikle kaplandığı halatlar, özellikle vinçlerde sessiz çalışma, uzun servis ömrü ve iç tellerin korozyona karşı etkin korunması gibi avantajlara sahiptir. Özellikle yüksek kopma mukavemetinin gerekli olduğu alanlarda kullanılır.

MONOTRON HALATLAR
Monotron halat tek telli bir halattır ve  1x7, 1x19, 1x37 bileşiklerinde galvanizli tellerin dokunmasıyla yapılır.