Çelik halat bir dizi hareketli parçadan oluşur. Bu parçalar birbirleriyle sürekli iletişim halindedir. Makine sistemi olarak da bilinir. Çelik halat; damarlar, toronlar ve özneden oluşur.

Çelik halatın ana malzemesi çelik teldir. Önceden belirlenmiş  fiziksel özelliklere ve nominal dayanıklılığa sahip teller dikkatle kullanılır. Böylece belirli bir şekle sokularak çelik halat üretimine sunulur. 
Çelik kablolar genellikle petrol  kuyularında, madenlerde, köprülerde, binalarda, stadyumlarda vb. kullanılır. Ağır yüklere dayanabilmeleri ve sıklıkla ağır yüklerle birlikte kullanılmaları nedeniyle tel halat ürünlerinin dayanıklılığını arttırmak için bazı tel halat dokuma teknikleri kullanılmaktadır. 

Çelik halat imalatı 
Çelik tel halat, adını kullanıldığı yapıdan almaktadır. Özel olarak işlenmiş birimlerin kendi benzersiz adları olabilir. Filler, Standard, Seale, Warrington Seale gibi uzantılar tellerin çekirdekteki kalınlığını, inceliğini ve dizilişini gösterir. 

Endüstriyel makinelerin itmesi veya kaldırması gereken bazı ağır yükler vardır. Çelik halat sayesinde bu ağır yükleri taşırlar. Endüstriyel çelik tel halatlar genellikle 2-96 mm çapındadır. Mekanik kullanımının yanı sıra stadyum çatıları ve köprüler gibi büyük statik yapılar için destek kabloları oluşturmak amacıyla da kullanılır.

Çelik halatların  kalitesini etkileyen en önemli faktör karbon içeriği yüksek olan kablolardır. Çelik halatta ne kadar çok karbon içeren tel kullanılırsa halatın paslanma olasılığı o kadar az olur. Ancak durum şu; En iyi tel, tamamen amacına uygun kullanılan teldir. Çelik tel halatlar birden fazla yöntemle yapılmaktadır. Kalın ve ince teller arasında en iyi uyumu elde etmek için farklı teknikler de geliştirilmiştir. Bu farklı teknolojiler büyük ölçüde çelik halatların uygulamalarını belirlemektedir. 



Çelik tel halat çeşitlerinin uygulama alanları 
Çelik halatların oldukça güçlü bir yapıya sahip olduğundan yazımızda bahsetmiştik. Ancak halatın uygulama ve üretim teknolojisi tamamen farklıdır. Çelik halat ise; gemilerde, vinçlerde ve çekme halatı olarak kullanıldığında; En uygun tel çeşidi nuflextir. Bu kablonun dokuma tekniği diğerlerinden oldukça farklıdır. Bu da onu yüksek kullanım için ideal halatlardan biri yapar. 
Sondaj veya madencilikte kullandığınız çelik halat arıyorsanız; Dış telleri kalın olan çelik halatların tercih edilmesi uygun olacaktır. Kalın dış teller sayesinde oldukça esnektir. Bu nedenle çekme işlemlerine uygun bir halat türüdür. 

Kum ocaklarında, madencilikte, yük çekmede işlerinde kullanılabilecek bir halat arıyorsanız; yine plastik dolgulu çelik halat kullanımınız uygundur. Bu çelik halatlar; farklı kalitedeki tellerden farklı örgü teknikleri kullanılarak bir araya getirilmektedir. Oldukça dayanıklı bir halat türü olarak bilinir.